Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Whitney Houston Kimdir

whitneyhouston

Whitney Houston (d. 9 Ağustos 1963 – ö. 11 Şubat 2012), ABD’li şarkıcı. Dünyanın en çok ödül alan (2006 itibariyle 411 ödül) bayan sanatçısı unvanını alarak rekorlar kitabına girmiştir.

Whitney Houston, Ciccy Houston gibi başarılı bir gospel sanatçısının kızı, Dionne Warwick gibi başarılı bir R&B sanatçısının kuzeni olarak dünyaya geldi. Ayrıca efsane isim Aretha Franklin vaftiz annesiydi. Böyle bir ailede Whitney de çocukluk yaşlarından itibaren müzikle ilgilenmeye başladı. Önceleri doğduğu yer olan New Jersey’deki kilise korolarında şarkı söyleyen Whitney, zamanla profesyonelliğe adım attı. Önceleri annesinin, Chaka Khan’ın ve Lou Rawls’ın vokalistliğini yapan Whitney aynı zamanda modellik de yapıyordu. Zamanın ’Glamour’, ’Seventeen’ gibi dergilerinin kapaklarını süslüyordu. Öte yandan sesini geliştiriyor, ilerideki profesyonel yaşamına yavaş yavaş hazırlık yapıyordu.

Whitney Houston’un ilk hiti Teddy Pendergrass’le 1984’te yaptığı ’Hold me ’ isimli şarkıdır. Bu şarkı Whitney’in 1985’te çıkaracağı ilk plağının habercisi olmuştur. Aynı bu single gibi Whitney’in ilk solo albümü de çok sevilmiş ve önemli bir satış grafiği elde etmiştir.

Albümden çıkan “Saving All My Love For You”, “Greatest Love Of All” ve “How Will I Know” gibi parçalar uluslararası bir başarı elde ederken ABD listesi Billboard Hot 100’de zirveye oturmuştur. Ayrıca ’Saving All My Love For You’ sanatçıya o yıl üç dalda aday olduğu Grammy müzik ödüllerinde ilk ödülünü kazandırmıştır. Aynı yıl, Stevie Wonder, Michael Jackson, Lionel Richie, Ray Charles ve birçok ünlüyle We Are The World isimli şarkıyı seslendirdi.

Sadece 2 yıl sonra Whitney, 2. solo albümü olan ’Whitney’i çıkarmıştır. 19 milyon gibi ciddi bir satış grafiği elde eden albümden çıkan single’lar,”I Wanna Dance With Somebody”, “So Emotional”, “Didn’t We Almost Have It All” ve “Where Do Broken Hearts Go”’dur. Bu albümle de Whitney Houston, ikinci Grammy’sini kucaklamıştır.

1990’da Whitney 3.solo albümü “I’m Your Baby Tonight” çıkarmıştır. 10 milyon gibi bir satış elde etse de önceki albümlerinden daha az satmıştır. Bu arada olimpiyatlar için seslendirdiği ’One Moment In Time’ adlı parçayla listelerde önemli başarılar elde etmiştir. 1992’de Whitney, Oscar’lı aktör Kevin Costner’la The Bodyguard adlı filmde başrolü paylaşmıştır. Film fazlasıyla beğenilmiştir. Ama asıl başarı Whitney’in filmden sonra çıkardığı soundtrack albümle gelmiştir. Dünya çapında 42 milyona yakın satan soundtrack Whitney’in en büyük hitlerini barındırmaktadır. “I Will Always Love You” single’ı başlıbaşına 20 milyona yakın bir satış elde etmiş ve kendi dalında bir rekor kırmıştır.

Whitney, bu albümle 3 Grammy ödülünün dışında çok sayıda ödül kazanmıştır. Aynı dönemde Whitney, meslektaşı Bobby Brown ile evlenmiş ve 1993’te Bobby Kristina isimli bir kızı olmuştur. The Bodyguard’dan sonra Whitney 2 filmde daha oynamış ve onların soundtrack albümleriyle de başarılar elde etmiştir. 1990’larda elde ettiği başarıları 2000’lerde devam ettirmiştir. 2001 yılında Michael Jackson’ın solo kariyerinin başlamasının 30. yıl dönümünde Michael Jackson’ın Wanna Be Startin’ Somethin’ isimli şarkısını seslendirmiştir ve Whitney Houston bu şarkıyla sesinin hâlâ güçlü olduğunu ispatlamıştır.

Bir çok kuruluş tarafından yaşam boyu başarı ödülleri kazanmıştır.  Fashion’s Rock ve 2008 Grammy ödüllerinde kameraların karşısına geçmişti. Clive Davis ile işbirliği yaptığı son albümü I Look to You dünya çapında 1 Eylül 2009’da müzik marketlerdeki yerini almıştır.

11 Şubat 2012 günü, saat (TSİ) 23:55’de Beverly Hills’deki Beverly Hilton otelinde ölü bulundu. 18 Şubat 2012 tarihinde doğum yeri New Jersey’de babasının yanında Fairfiew Mezarlığı ’na defnedildi.

Diskografi

Stüdyo albümleri
– (1985) Whitney Houston
– (1987) Whitney
– (1990) I’m Your Baby Tonight
– (1998) My Love Is Your Love
– (2002) Just Whitney
– (2003) One Wish: The Holiday Album
– (2009) I Look to You

Film müziği albümleri
– (1992) The Bodyguard
– (1995) Waiting to Exhale
– (1996) The Preacher’s Wife

Toplama albümleri
– (2000) Whitney: The Greatest Hits
– (2001) Love, Whitney
– (2004) Artist Collection: Whitney Houston
– (2007) The Ultimate Collection

Single’ları

– (1984) Hold Me (Teddy Pendergrass ile)
– (1985) Someone For Me
– (1985) Saving All My Love for You
– (1985) Thinking About You
– (1986) How Will I Know
– (1986) Greatest Love of All
– (1987) I Wanna Dance With Somebody
– (1987) Didn’t We Almost Have It All
– (1987) So Emotional
– (1988) Where Do Broken Hearts Go
– (1988) Love Will Save The Day
– (1988) I Know Him So Well (Cissy Houston ile)
– (1988) One Moment in Time
– (1989) It Isn’t, It Wasn’t, It Ain’t Never Gonna Be
– (1990) I’m Your Baby Tonight
– (1990) All the Man That I Need
– (1991) Miracle
– (1991) My Name Is Not Susan
– (1991) I Belong to You
– (1992) We Didn’t Know (Stevie Wonder ile)
– (1992) I Will Always Love You
– (1993) I’m Every Woman
– (1993) I Have Nothing
– (1993) Run to You
– (1993) Queen of the Night
– (1994) Something in Common (Bobby Brown ile)
– (1995) Exhale (Shoop Shoop)
– (1996) Count on Me (CeCe Winans ile)
– (1996) Why Does It Hurt So Bad
– (1996) I Believe in You and Me
– (1997) Step by Step
– (1997) My Heart Is Calling
– (1998) When You Believe (Mariah Carey ile)
– (1999) Heartbreak Hotel (Faith Evans & Kelly Price ile)
– (1999) It’s Not Right but It’s Okay
– (1999) My Love Is Your Love
– (2000) I Learned from the Best
– (2000) Could I Have This Kiss Forever (Enrique Iglesias ile)
– (2000) If I Told You That (George Michael ile)
– (2000) Same Script, Different Cast (Deborah Cox ile)
– (2001) The Star Spangled Banner
– (2002) Whatchulookinat
– (2003) One of Those Days
– (2003) Try It on My Own
– (2003) Love That Man
– (2003) One Wish (for Christmas)
– (2009) I Look to You
– (2009) Million Dollar Bill


Leave a Comment

Loading...