Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

U2 kimdir

u2

U2, Dublin, İrlanda kökenli rock grubu. Bono (vokal ve gitar), The Edge (gitar, klavye ve vokal), Adam Clayton (bas gitar) ve Larry Mullen Jr. (davul ve perküsyon) grup üyelerini oluşturmaktadır.

U2 1976 yılında, grup üyeleri henüz lise çağındayken ve müzikle ilgili sınırlı yeteneklere sahipken kuruldu. Fakat, dini ritüelleri anımsatan soundu, Bono’nun duygu dolu sesi ve The Edge’in dokunaklı gitarı, 1980’li yılların ortalarına gelene kadar grubun uluslararası alanda büyük ün kazanmasını sağladı. Rolling Stone dergisinin deyişiyle “grubun kahramanlıktan süper starlığa yükselmesini sağlayan” 1987 çıkışlı The Joshua Tree albümüne kadar grubun canlı performansları albüm satışlarından daha kazançlıydı. 1991 yılında çıkan Achtung Baby ve beraberindeki Zoo TV Turu’yla bir yandan elektronik dans ve alternatif rock akımlarına, diğer yandan da kendi müziksel durgunluklarina karşılık veren grup, 1990’lı yılların geri kalan kısmında da benzer deneysel çalışmalarını devam ettirdi. 2000 yılından bu yana, önceki müzikal tarzlarını anımsatan daha geleneksel bir sound yakalamışlardır.

Dünya çapında albüm satışları 140 milyonu aşan U2, ayrıca 22 Grammy Ödülü kazanarak bir rekor kırmıştır. 2005 yılında, adaylıklarının ilk yılında Rock and Roll Hall of Fame’e kabul edildiler. Rolling Stone dergisinin tüm zamanların en iyi 100 sanatçı listesinde 22. sırada yer aldılar. Kariyerleri boyunca Uluslararası Af Örgütü, ONE ve Bono’nun DATA (İngilizce: Debt, AIDS, Trade in Africa, Türkçe: Afrika’da Borç, AIDS, Ticaret) kampanyası gibi bir çok insan hakları ve sosyal adalet kampanyalarına destek verdiler.

Diskografi

Stüdyo Albümleri
– (1980) Boy
– (1981) October
– (1983) War
– (1984) The Unforgettable Fire
– (1987) The Joshua Tree
– (1988) Rattle and Hum
– (1991) Achtung Baby
– (1993) Zooropa
– (1997) Pop
– (2000) All That You Can’t Leave Behind
– (2004) How to Dismantle an Atomic Bomb
– (2009) No Line on the Horizon

Single’ları
– (1980) Another Day
– (1980) 11 O’Clock Tick Tock
– (1980) A Day Without Me
– (1980) I Will Follow
– (1981) Fire
– (1981) Gloria
– (1982) A Celebration
– (1982) I Will Follow (live from Hattem)
– (1983) New Year’s Day
– (1983) Two Hearts Beat as One
– (1983) Sunday Bloody Sunday
– (1984) I Will Follow (live from West Germany)
– (1984) Pride (In the Name of Love)
– (1985) The Unforgettable Fire
– (1987) With or Without You
– (1987) I Still Haven’t Found What I’m Looking For
– (1987) Where the Streets Have No Name
– (1987) In God’s Country
– (1988) One Tree Hill
– (1988) Desire
– (1988) Angel of Harlem
– (1989) When Love Comes to Town (with B.B. King)
– (1989) All I Want Is You
– (1991) The Fly
– (1991) Mysterious Ways
– (1992) One
– (1992) Even Better Than the Real Thing
– (1992) Even Better Than the Real Thing (remix)
– (1992) Who’s Gonna Ride Your Wild Horses
– (1993) Numb
– (1993) Lemon
– (1993) Stay (Faraway, So Close!)
– (1995) Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me
– (1995) Miss Sarajevo
– (1997) Discothèque
– (1997) Staring at the Sun
– (1997) Last Night on Earth
– (1997) Please
– (1997) If God Will Send His Angels
– (1997) Mofo
– (1998) Sweetest Thing
– (2000) Beautiful Day
– (2001) Stuck in a Moment You Can’t Get Out Of
– (2001) Elevation
– (2001) Walk On
– (2001) New Year’s Dub (as U2 vs. Musique)
– (2002) Electrical Storm
– (2004) Take Me to the Clouds Above (as LMC vs. U2)
– (2004) Vertigo
– (2005) All Because of You
– (2005) Sometimes You Can’t Make It on Your Own
– (2005) City of Blinding Lights
– (2005) Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (with Paul McCartney)
– (2006) One (with Mary J. Blige)
– (2006) The Saints Are Coming (with Green Day)
– (2007) Window in the Skies
– (2008) The Ballad of Ronnie Drew (with The Dubliners, Kila, and A Band of Bowsies)
– (2009) Get on Your Boots
– (2009) Magnificent
– (2009) I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
– (2011) I Will Follow (live from Glastonbury)
– (2011) Blow Your House Down


Leave a Comment

Loading...