Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Tracy Chapman Kimdir

tracy chapman

Tracy Chapman, 30 Mart 1964 doğumlu, 4 Grammy Ödülü sahibi, ABD’li siyahi şarkıcı ve şarkı sözü yazarı. En çok bilinen şarkıları; “Fast Car”, “Talkin’ Bout a Revolution”, “Give Me One Reason” ve “Baby Can I Hold You Tonight” dır.

Cleveland’da doğmuş, çocukken gitar çalmaya ve şarkı sözleri yazmaya başlamıştır. A Better Chance’den burs alarak Connecticut’taki Wooster School’a devam etti. Daha sonra Boston yakınındaki Tufts Üniversitesi’nde okudu.

Üniversite yıllarında, Massachusetts eyaletindeki Cambridge’te sokaklarda ve kahvehanelerde çalıp söylüyordu. Üniversiteden mezun olduktan sonra 1988 yılında kendi adını taşıyan ilk albümünü çıkardı ve çok olumlu eleştiriler aldı. Nelson Mandela’nın TV’de canlı yayımlanan 70. yaşı kutlamalarına katılınca, ikinci albümü olan “Fast Car” öncelikle ABD’de ve ardından tüm dünyada liste başı oldu. Albümüyle dört Grammy Ödülü’nün yanı sıra pek çok başka müzik yarışmasında ödül aldı.

1989’da yayımlanan üçüncü albümü Crossroads öncekiler kadar tutulmadı. 1992’de çıkardığı Matters of the Heart ile artık daha sınırlı sadık bir dinleyici kitlesine hitap ediyordu. Ancak 1995’te müzik otoritelerini şaşırtarak New Beginning adlı albümündeki “Give Me One Reason” şarkısıyla 1996’da En İyi Rock Şarkısı dalında bir kez daha Grammy Ödülü alarak, azalan popülaritesini yeniden doruğa çıkardı. Daha sonra 2000’de çıkardığı Telling Stories adlı rock albümüyle özellikle Avrupa’da adından sıkça söz edildi. 2002’de Let It Rain adlı altıncı albümünü çıkardıktan sonra 2003’te Avrupa’da ve ABD’de turneye çıktı.

2005’te Where You Live’i çıkardı ve ardından önce ABD’de ve sonra da Avrupa’da turneye çıktı.

Son olarak 2008 yılında Our Bright Future adlı albümü çıkardı.

Diskografi

Stüdyo Albümleri
– (1988) Tracy Chapman
– (1989) Crossroads
– (1992) Matters of the Heart
– (1995) New Beginning
– (2000) Telling Stories
– (2002) Let It Rain
– (2005) Where You Live
– (2008) Our Bright Future

Single’ları
– (1988) Fast Car
– (1988) Talkin’ ’bout a Revolution
– (1988) Baby Can I Hold You
– (1989) All That You Have Is Your Soul
– (1989) Crossroads
– (1990) Subcity
– (1992) Bang Bang Bang
– (1992) Dreaming on a World
– (1995) Give Me One Reason
– (1996) New Beginning
– (1996) The Promise
– (1996) Smoke and Ashes
– (2000) Telling Stories
– (2000) It’s OK
– (2000) Wedding Song
– (2001) Baby Can I Hold You
– (2002) You’re the One
– (2003) Another Sun
– (2005) Change
– (2006) America
– (2008) Sing for You
– (2009) Thinking of You


Leave a Comment

Loading...