Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Sting Kimdir

sting

Gordon Matthew Thomas Sumner, (d. 2 Ekim 1951) İngiliz müzisyendir. Bir performansta siyah ve sarı çizgili bir süveter ile çıktığı için grubun lideri Gordon Solomon kendisine bal arısı gibi göründüğünü söylemiştir. Bundan sonra da lakabı Sting (Arı İğnesi) olarak kalmıştır. Solo kariyerine başlamadan önce 1970 ve 1980’li yıllarda The Police isimli grupta bas gitarist, besteci ve solist olarak görev almıştır. Solo kariyeri, 1982 yılında, Police ile yollarını ayırmadan iki yıl önce başladı. Bu yıl içinde “Brimstone And Treacle”da oynadı ve İngiltere popülaritesini oldukça arttırdı. Police ile turnelere devam ederken, Dire Straits’in “Money For Nothing” adlı albümünde yazar ve şarkıcı olarak yer aldı.

1985 yılına gelindiğinde Police grubunun diğer üyeleri solo kariyerlerine başlamışlardı ve Sting de “Blue Tutles” adlı bir grup kurarak çoktan turnelere başlamıştı. Grupta; Branford Marsalis (alto saksafon), Kenny Kirkland (klavye) ve Omar Hakim (bateri) gibi caz ustaları yer alıyordu. Grup daha sonra, Sting’in Phil Collins’le bir yardım konserinde yer almasından hemen sonra stüdyoya kapanarak bir de albüm kaydetti. “Dream Of The Blue Turtles”ta Sting, Police’in son albümü “Synchronicity” için yazdığı şarkı sözlerinden oldukça farklı sözler yaratmıştı ve albümden, başarısını devam ettirmesini sağlayan üç hit kırkbeşlik çıktı; “If You Love Somebody Set Them Free”, “Fortress Around Your Heart” ve “Russians”. Albümden sonra grup, Michael Apted’in yönetmenliğinde bir de konser kaydı gerçekleştirdi. Kayıt, albüm haline getirilerek daha sonra kaset ve CD olarak da piyasaya sürüldü.

Blue Turtes’la turnelerinin ardından, Sting tekrar stüdyoya kapanarak 1987 yılında “…Nothing Like The Sun”ı kaydetti. Albümde Marsalis ve eski Police gitaristi Andy Summers’ın yanı sıra konuk sanatçı olarak Eric Clapton ve Mark Knopfler gibi sanatçılar da yer aldı. Albüm çıkar çıkmaz büyük bir başarı yakaladı. Çalışmada yer alan “They Dance Alone” ve eski bir Jimi Hendrix şarkısı olan “Little Wing”, bu başarının en büyük mimarlarından oldu. “Little Wing”, Gil Evans’ın yaptığı son orkestral aranjmanlardan biriydi. Albümüm ardından Sting “Amnesty International’s Human Rights Now” turnesinde yer aldı ve bunu takip eden iki seneyi Brezilya ve Hindistan’daki yağmur ormanlarını korumak amaçlı bağış konserleri düzenleyerek geçirdi.

Bunun yanı sıra kendi plak şirketi “Pangaea”yı kurdu, ve burayı seksenlerin sonunda pek çok caz sanatçısının evi haline getirdi. 1990 yılının Ağustos ayında “Nothing Like The Sun”dan “An Englishman In New York”, Ben Liebrand’ın yeniden düzenlemesiyle (remix) İngiltere listelerinde 15 numaraya kadar yükseldi. 1991 yılına gelindiğinde, Sting, “The Soul Cages”i kaydetti ve albümden çıkan ilk kırkbeşlik “All This Time” Amerika listelerinde 5 numaraya kadar yükseldi. Benzer bir tını kulanarak “Ten Summoner’s Tales”ı kaydetti, ancak albüm bir öncekinden daha da kaliteliydi, ve “If I Ever Lose My Faith In You”, “Fields Of Gold” gibi şarkılar uzun bir süre müzik listelerinde yer aldı. 1993 yılında Bryan Adams ve Rod Steward’la “The Three Musketeers” (Üç Silahşörler) için kaydettiği “All For Love” ile Amerika listelerinde 1 numaraya, İngiltere listelerinde 2 numaraya kadar yükseldi.

1994 yılında çıkardığı, bir ’derleme’ olma özelliği taşıyan “Fields Of Gold”, Sting’in o güne dek yaptığı şarkıların seçmelerinden oluşuyordu. Bunun yanında “When We Dance” ve “This Cowboy Song” adında iki de yeni şarkıya yer verdi. Albüm, çıktığı yıl, İngiltere listelerinde 9 numaraya kadar yükseldi.

1996 yılında çıkan “Mercury Falling” ile Sting hayranları ve müzik eleştirmenleri albümden oldukça memnun kaldılar. 1999 yılına kadar stüdyo çalışmalarına ara veren ünlü sanatçı, zamanının büyük bir kısımını dünya çapında konserlerle geçirdi. 1999 yılına gelindiğinde tekrar stüdyoya kapanan Sting, hayranlarını hayal kırıklığına uğratmayacak bir albümle geri döndü. “Brand New Day” ve çıkan aynı adlı ilk kırkbeşlik, Sting’in yeteneğinden ve benliğinden hiçbir şey kaybetmediğinin kanıtı gibiydi. “Brand New Day” kırkbeşliği 1999 yılının Eylül ayında İngiltere listelerinde 13 numaraya kadar yükseldi. 2003 yılında “Sacred Love”, 2006 yılında “Songs from the Labyrinth”,  2009 yılında “If on a Winter’s Night…” ve 2010 yılında “Symphonicities” adlı albümlerini çıkararak kariyerine devam etti.

Diskografi

Stüdyo Albümleri
– (1985) The Dream of the Blue Turtles
– (1987) …Nothing Like the Sun
– (1991) The Soul Cages
– (1993) Ten Summoner’s Tales
– (1996) Mercury Falling
– (1999) Brand New Day
– (2003) Sacred Love
– (2006) Songs from the Labyrinth
– (2009) If on a Winter’s Night…
– (2010) Symphonicities

Single’ları
– (1982) Spread a Little Happiness
– (1985) If You Love Somebody Set Them Free
– (1985) Love Is the Seventh Wave
– (1985) Fortress Around Your Heart
– (1985) Russians
– (1986) Moon over Bourbon Street
– (1986) We Work the Black Seam
– (1987) We’ll Be Together
– (1988) Be Still My Beating Heart
– (1988) Englishman in New York
– (1988) Fragile
– (1988) They Dance Alone
– (1990) Englishman in New York (The Ben Liebrand Mix)
– (1991) All This Time
– (1991) Mad About You
– (1991) The Soul Cages
– (1991) Why Should I Cry for You
– (1992) It’s Probably Me (with Eric Clapton)
– (1993) If I Ever Lose My Faith in You
– (1993) Seven Days
– (1993) She’s Too Good for Me
– (1993) Fields of Gold
– (1993) Shape of My Heart
– (1993) Love Is Stronger Than Justice (The Munificent Seven)
– (1994) All for Love
– (1994) Nothing ’Bout Me
– (1994) When We Dance
– (1995) This Cowboy Song
– (1996) Let Your Soul Be Your Pilot
– (1996) You Still Touch Me
– (1996) I Was Brought to My Senses
– (1996) I’m So Happy I Can’t Stop Crying
– (1997) Roxanne ’97 (Sting & The Police)
– (1999) Brand New Day
– (2000) Desert Rose (with Cheb Mami)
– (2000) After the Rain Has Fallen
– (2000) My Funny Friend and Me
– (2001) Fragile (2001)
– (2003) Send Your Love
– (2003) Whenever I Say Your Name (with Mary J. Blige)
– (2004) Stolen Car (Take Me Dancing)
– (2009) Soul Cake
– (2010) Every Little Thing She Does Is Magic


Leave a Comment

Loading...