Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Ray Charles Kimdir

raycharles

Ray Charles Robinson (23 Eylül 1930 – 10 Haziran 2004), ABD’li piyanist, müzisyen, ritim ve blues ustası.

Albany, Georgia’da doğmuştur. Bailey ve Aretha çiftinin çocuğudur. Beş yaşındayken, küçük kardeşi George banyo küvetine kafa üstü düşerek ve boğularak ölmüştür. Bu olaydan birkaç yıl sonra Ray Charles yedi yaşındayken kör olmuştur. (Kör olmasının nedeni glokom adlı bir göz hastalığıdır). Ancak hiçbir zaman görüntüyü tamamen kaybetmemiştir. Okul hayatına Florida Sağır ve Körler Okulu’nda devam etmiştir. Orada kör alfabesini ve enstrüman çalmayı öğrenerek müzik hayatına başlamıştır. Okuldan ayrıldıktan sonra müzisyen olarak çalışmaya başlamıştır. Ayrıca çoğu kişinin sevenidir. Atlantic Records’un sahibi Ahmet Ertegün sayesinde şöhrete kavuşmuştur. Ray Charles’ın müzik hayatı 7 yaşında bir arkadaşını kıskanarak başlamıştır. Daha sonra aynı dönemde kardeşini kaybetmiş bu olay Ray’in müziğe olan ilgisini arttırmıştır. Yaşamının büyük bölümünde uyuşturucu problemi yaşamış ve bu problemi yenerek Dünya Müzik Tarihine ismini altın harflerle yazdırmıştır.

Diskografi

Stüdyo Albümleri
– (1957) Ray Charles
– (1957) The Great Ray Charles
– (1958) Yes Indeed!
– (1958) Soul Brothers (with Milt Jackson)
– (1959) Ray Charles at Newport
– (1959) What’d I Say
– (1959) The Genius of Ray Charles
– (1959) Ray Charles
– (1959) The Fabulous Ray Charles
– (1960) Ray Charles in Person
– (1960) The Genius Hits the Road
– (1961) The Genius Sings the Blues
– (1961) Soul Meeting (with Milt Jackson)
– (1961) The Genius After Hours
– (1961) Dedicated to You
– (1961) Ray Charles and Betty Carter
– (1961) Genius + Soul = Jazz
– (1962) Ray Charles Greatest Hits
– (1962) Modern Sounds in Country and Western Music
– (1962) Modern Sounds in Country and Western Music Volume 2
– (1963) Ingredients in a Recipe for Soul
– (1964) Sweet & Sour Tears
– (1964) Have a Smile with Me
– (1965) Live in Concert
– (1965) Together Again
– (1966) Crying Time
– (1966) Ray’s Moods
– (1967) Invites You to Listen
– (1968) A Portrait of Ray
– (1968) I’m All Yours Baby!
– (1969) Doing His Thing
– (1970) My Kind of Jazz
– (1970) Love Country Style
– (1971) Volcanic Action of My Soul
– (1972) A Message From the People
– (1972) Through the Eyes of Love
– (1972) Jazz Number II
– (1974) Come Live With Me
– (1975) Renaissance
– (1975) My Kind of Jazz Part 3
– (1975) Live in Japan
– (1976) Porgy and Bess (with Cleo Laine)
– (1977) True to Life
– (1978) Love & Peace
– (1979) Ain’t It So
– (1980) Brother Ray Is At It Again
– (1983) Wish You Were Here Tonight
– (1984) Do I Ever Cross Your Mind
– (1984) Friendship
– (1985) The Spirit of Christmas
– (1986) From the Pages of My Mind
– (1988) Just Between Us
– (1990) Would You Believe
– (1993) My World
– (1996) Strong Love Affair
– (1996) Berlin ’62
– (2002) Thanks for Bringing Love Around Again
– (2004) Genius Loves Company
– (2004) Ray Charles Celebrates a Gospel Christmas with the Voices of Jubilation
– (2004) Live at the Olympia, 2000

Filmografi
– (1961) Swingin’ Along
– (1964) Ballad in Blue
– (1966) The Big T.N.T. Show
– (1980) The Blues Brothers
– (1987) Who’s The Boss
– (1989) Limit Up
– (1990) Listen Up: The Lives of Quincy Jones
– (1994) Love Affair
– (1996) Spy Hard
– (1999) The Nanny
– (2000) The Extreme Adventures of Super Dave
– (2000) Blue’s Big Musical Movie
– (2004) Ray


Leave a Comment

Loading...