Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Norah Jones Kimdir

norahjones

Norah Jones, (Geethali Norah Jones Shankar) (d. 30 Mart 1979) Hint asıllı ABD’li piyanist, Grammy Ödüllü söz yazarı ve şarkıcı.

2002’de Türk yapımcı Arif Mardin’in keşifiyle çıkardığı Come Away With Me isimli albümüyle tüm dünyada 20 milyonun üzerinde satış grafiği elde etti ve bu albümden 7 Grammy kazandı.

Ünlü Hintli gitar sanatçısı Ravi Shankar’ın gayrimeşru kızı olarak New York’ta dünyaya gelen Jones, 5 yaşındayken kilise korolarında şarkı söylemeye başladı. Ardından piyano derslerine başlayan Jones,gençlik dönemi boyunca Billie Holiday ve Bill Evans dinledi.

15 yaşına geldiğinde annesi ile birlikte Dallas’ın merkezine taşındı. Burada Booker Washington yüksek okuluna yazıldı. Ve 16. yaşgününde ilk kez mikrofonun başına geçip, Billie Holiday’in “I’ll be seeing you” adlı parçasını seslendirdi.

Okumaya devam ederken 1996 yılında düzenlenen “Down Beat Student Music Awards” adlı yarışmada “En iyi caz vokalisti”, “En iyi özgün kompozisyon” ödüllerini elde etti. Aynı yarışmada ertesi sene ise bir kez daha “En iyi caz vokalisti” unvanını kazandı. Daha sonra Laszlo adlı bir grupla şarkı söylemeye başladı.

Okulun ardından Teksas Üniversitesi’ne kaydoldu. İki senelik Jazz piyano eğitiminin ardından, eğitimini yarıda kesip ilk önce Greenwich kasabasına ardından Manhattan’a yerleşti. 1999 yılının Aralık ayından itibaren İlhan Erşahin’in Wax Poetic grubu ile birlikte şarkı söylemeye başladı. Daha sonra Jesse Haris, Lee Alexander ve Dan Rieser gibi müzisyenlerle kendi grubunu kurdu.

Ekim 2000’den itibaren “Blue Note Records” şirketiyle çalışmalara başlayan Jones ve grubu, 2001’de “Blue Note” ailesine katıldı.

İlk başarısını “Come Away With Me” albümle sağlayan Norah Jones, Ray Charles, Dolly Parton gibi usta isimlerle çalıştı. New Orleans Jazz Festivali’nde sahne aldı. Ardından gelen ikinci albümü “Feels Like Home” ve Ray Charles’la yaptığı düetiyle, 2005 yılında Grammy’lerine 3 tane daha ekledi.

Norah Jones, şimdilerde, küçüklüğünde dinlediği Billie Holliday, Ella Fitzgerald gibi isimlerle birlikte dünyanın en iyi caz kadın vokalistlerinden biri olarak anılıyor.

Diskografi

Stüdyo Albümleri
– (2001) First Sessions
– (2002) Come Away with Me
– (2004) Feels like Home
– (2007) Not Too Late
– (2009) The Fall

Single’ları
– (2002) Don’t Know Why
– (2002) Feelin’ the Same Way
– (2003) Come Away with Me
– (2004) Turn Me On
– (2004) Sunrise
– (2004) What Am I to You?
– (2004) Those Sweet Words


Leave a Comment

Loading...