Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Madonna Kimdir

madonna

Madonna Louise Ciccone veya bilinen adıyla Madonna (d. 16 Ağustos 1958; Bay City, Michigan), ABD’li şarkıcı, müzisyen, dansçı, aktris, film yapımcısı, yazar ve moda ikonudur. Sanatçı, çoğu çevrede “Pop Müziğin Kraliçesi” olarak bilinmektedir. Yüksek tempolu sahne performansları ile ünlü olan sanatçıdır.

Madonna, 2000 yılında, 130 milyonluk albüm satışı ile “Tüm Zamanların En başarılı Solo Kadın Sanatçısı” sıfatıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Eylül 2007’de, Guinness Rekorları Madonna’yı “Tüm zamanların en başarılı kadın müzisyeni” ilan etmiş, Temmuz 2010’da yapılan resmi bir açıklamayla Madonna’yı 275 milyonluk albüm satışı ile resmi olarak ’Tüm zamanların en çok satan kadın sanatçısı’ ünvanıyla tarihe geçirmiştir. En son verilere göre, Madonna’nın 300 milyondan fazla albüm ve 150 milyondan fazla single sattığı hesaplanmıştır.

sSanatçı 80’lerde Like a Virgin, Material Girl, Papa Don’t Preach, La Isla Bonita, Like a Prayer hitleriyle dönemin en başarılı kadın sanatçısı olup, Vogue, Justify My Love, Erotica, Take a Bow, Frozen, Ray of Light şarkılarıyla 90’larda, Music, Don’t Tell Me, American Life, Hung Up, Sorry ve 4 Minutes isimli çalışmaları ise 2000’lerde dünya listelerinde zirveye çıkmış ve müzik otoriteleri tarafından övgüyle karşılanmıştır. Madonna’nın 30 yıl boyunca kaydettiği şarkılar birer klasik haline gelmiş ve video klipleri yayınlandığı dönemlerin en başarılı ve müzik endüstrisinin sınırlarını belirleyen başyapıtlar olarak kabul edilmiştir.

Madonna ilk şarkısı Everybody’yi 1982 yılında yayımladı. Dünya çapındaki ilk büyük hiti 1983 yılında yayımlanan Holiday isimli çalışması oldu. 1984’te yayımladığı Borderline’dan bu yana otuz yedi şarkısı Billboard Hot 100 listesinde ilk ona giren sanatçı, 2008 yılında 4 Minutes adlı şarkısının üç numaraya girmesiyle, Elvis Presley’nin rekorunu egale etti. Bunlara karşılık, sanatçının “Billboard Hot 100” listesinde on iki şarkısı bir numara oldu, “Hot Dance Music/Club Play” listesinde otuz sekiz şarkısı zirveye yerleşti. Sanatçının İngiltere’de altmış bir şarkısı ilk ona girdi ve bunlardan on üçü bir numara oldu. 2006 yılında, Guinness Rekorlar Kitabı Madonna’nın “Tüm zamanların en çok kazanan kadın sanatçısı” olduğunu açıkladı. Madonna, Ağustos 2008 ve 2009 yılları arasında Hard Candy albümünü destekleyen Sticky & Sweet Turnesi’nden 408 milyon dolar kazanarak, kendisine ait olan ’Tüm zamanların en çok kazanan solo sanatçı turnesi’ rekorunu egale etmiştir.

Sanatçı, neredeyse otuz yılı aşan sanat kariyeri boyunca yedi Grammy, bir Altın Küre, iki BRIT, otuz Billboard yirmi dört MTV Video Müzik Ödülü ve bunun yanı sıra pek çok prestijli ödül kazanmıştır. Birleşik Krallık Hall of Fame’e kurucu üye olarak kabul edilen Madonna, 10 Mart 2008’de Rock and Roll Hall of Fame’e giren ilk ve tek kadın pop sanatçı olmuştur. Billboard, 2010 yılında tüm sanatçıların değerlendirildiği listede, Madonna’yı en başarılı solo sanatçı ilan etmiştir.

Turneleri

Madonna kariyeri boyunca 8 adet turne yapmıştır.
– (1985) The Virgin Tour
– (1987) Who’s That Girl Tour
– (1990) Blond Ambition Tour
– (1993) The Girlie Show Tour
– (2001) Drowned World Tour
– (2004) Re-Invention Tour
– (2006) Confessions Tour
– (2008-09) Sticky & Sweet Tour

Diskografi

Albümleri
– (1983) Madonna
– (1984) Like a Virgin
– (1986) True Blue
– (1989) Like a Prayer
– (1992) Erotica
– (1994) Bedtime Stories
– (1998) Ray of Light
– (2000) Music
– (2003) American Life
– (2005) Confessions on a Dance Floor
– (2008) Hard Candy


Leave a Comment

Loading...