Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Irene Cara Kimdir

irene cara

Irene Cara,18 Mart 1959’da New York’ta doğdu. Çocukluğunun büyük bölümünü başarılı bir oyuncu, şarkıcı ve dansçı olarak geçirdi. 1980 yılında Cara, Fame filmindeki Coco Hernandez rolüyle kariyerindeki en önemli çıkışını yaptı. New York School of Performing Arts’da okuyan öğrencilerin hayatlarını konu alan bu Alan Parker filmiyle aynı adı taşıyan şarkı, hem Oscar kazandı, hem de 1 numaraya çıkan bir hit oldu. Bu film ve şarkı aslında hit olmanında ötesinde bir FAME endüstrisi yarattı.

Irene Cara’yı Amerikan listelerinin başına taşıyan ve İngiltere’de de zirveyi zorlayan başka bir parçası ise Flashdance filminde yer alan “What a Feeling” oldu. Bu şarkı ile Cara en iyi şarkı Oscar’ına layık görüldü. Geffen Plak şirketiyle anlaşan Cara, Amerika’da hitler çıkarmaya devam etti. 1983’te “Why Me” ardından da yine film müziği olan “Hold On To Your Dream” ve “Breakdance” ile Irene Cara birçok hite imza attı. Plak şirketiyle kontrat anlaşmazlıkları yüzünden sıkıntı yaşayan Irene Cara, 1987 yılına kadar albüm yapamadı. 1987 yılında yeni plak şirketi Elektra’dan Carasmatic adlı albümünü çıkarttı.

Diskografi

Stüdyo Albümleri
– (1968) Esta Es Irene
– (1982) Anyone Can See
– (1983) What a Feelin’
– (1987) Carasmatic
– (2011) Irene Cara presents: Hot Caramel

Single’ları
– (1980) Fame
– (1980) Out Here on My Own
– (1981) Anyone Can See
– (1981) My Baby (He’s Something Else)
– (1983) Flashdance… What a Feeling
– (1983) Why Me
– (1983) The Dream (Hold on to Your Dream)
– (1984) Breakdance
– (1984) You Were Made for Me
– (1987) Girlfriends
– (1988) I Can Fly
– (1995) Rhythm of My Life
– (1996) You Need Me
– (1997) All My Heart
– (2001) What a Feeling (with DJ BoBo)
– (2006) Forever My Love
– (2007) Downtown

Filmografi
-(1975) Aaron Loves Angela
-(1976) Apple Pie
-(1976) Sparkle
-(1980) Fame
-(1982) Killing’em Softly
-(1983) D.C. Cab
-(1984) City Heat
-(1985) Certain Fury
-(1986) Busted Up
-(1990) Caged in Paradiso
-(1991) China Cry (sadece şarkı)
-(1992) The Magic Voyage (seslendirme)
-(1993) Happily Ever After  (seslendirme)
-(2007) Downtown: A Street Tale


Leave a Comment

Loading...