Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Eric Clapton Kimdir

ericclapton

Eric Clapton (d. 30 Mart 1945, İngiltere, Ripley), Kanada asıllı İngiliz Blues gitaristi, şarkıcı ve besteci. Lakabı “Slowhand”dir. The Yardbirds, Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Derek and Dominos gibi gruplarda çaldı. “Tears In Heaven” isimli şarkısıyla 6 dalda Grammy ödülü kazandı.

Eric Clapton, 1945 yılında, Patricia Molly Clapton ve Edward Walter Fryer’ın evlilik dışı çocuğu olarak dünyaya geldi. 9 yaşına kadar büyükanne ve babasını kendi anne ve babası, annesi Patricia’yı ise ablası olarak bildi.

1964 yılında, The Yardbirds adlı blues-rock grubunda çalmaya başladı, fakat 1965’in Mart ayında bu grubun pop müziğe kaydığını düşünerek gruptan ayrıldı. Aynı yıl John Mayall & Bluesbreakers grubuna katılarak kendini bir blues gitaristi olarak kanıtladı. Hayranları, bu grupla çaldığı dönemde ona “God” (Tanrı) lakabını taktılar ve duvarlara “Clapton is God.” sloganları yazılmaya başladı.

1966 yılının ortalarında Clapton yanına Jack Bruce ve Ginger Baker’ı (bateri) da alarak Cream adlı grubu kurdu, bu grupla yaptıkları 3 albümün ardından grup 1968 yılında dağıldı. Yapımcıları 1969 yılında “Goodbye” adlı, konser kayıtlarından oluşan albümü piyasaya sürdü.

1969’da Blind Faith ile çıkardığı, grubun adını taşıyan bir albümden sonra, Derek and the Dominos adlı grup içerisinde Bobby Whitlock (vokal ve klavye), Jim Gordon (bateri), Carl Radle (bas) ile çalmaya başladı. Grupla çıkardığı Layla and Other Assorted Love Songs albümündeki Layla, en çok bilinen şarkılarından oldu. Clapton bu şarkıyı, Pattie Boyd-Harrison için yazmış ve Leyla ile Mecnun hikâyesinden esinlenmiştir. George Harrison’ın eşi olan Pattie ile yaşadığı ilişki ve ayrılık sonucu eroine başladı. Müzik kariyerine 2 yıllık bir ara verdi. Eroinle mücadelesi sırasında çektiği sıkıntılar sonucu Eric Clapton, bağımlılara yardım için madde ve alkol bağımlılığı rehabilitasyon merkezi kurdu.

1991 yılında Clapton, 3 yaşındaki oğlu Conor’u bir apartmanın 53. katından düşmesi sonucu kaybetti. Ona yazdğı ’Tears In Heaven’ şarkısı Billboard hot 100 listesinde 2. sıraya kadar çıktı. Toplam 19 Grammy ödülü bulunmaktadır.

Diskografi

Albümleri

– The Yardbirds, (1962-1965)
1964 Five Live Yardbirds (live)
1965 For Your Love
1965 Having a Rave Up
1965 Blues Nights

– Bluesbreakers, (1965-1966)
1966 Bluesbreakers with Eric Clapton

– Cream, (1966-1968)
1966 Fresh Cream
1967 Disraeli Gears
1968 Wheels of Fire
1969 Goodbye

– Blind Faith, (1968-1969)
1969 Blind Faith

– Derek and the Dominos, (1970)
1970 Layla and Other Love Songs

70 sonrası Solo Albümleri
– (1970) Eric Clapton
– (1974) 461 Ocean Boulevard
– (1975) There Is One Every Crowd
– (1976) No Reason to Cry
– (1977) Slowhand
– (1978) Backless
– (1981) Another Ticket
– (1983) Money and Cigarettes
– (1985) Behind The Sun
– (1986) August
– (1989) Journeyman
– (1992) Unplugged
– (1994) From The Cradle
– (1998) Pilgrim
– (2001) Reptile
– (2004) Me and Mr. Johnson
– (2004) Sessions For Robert J.
– (2005) Back Home

Film Müzikleri
– (1968) Wonderwall Music (Wonderwall)
– (1985) Edge of Darkness
– (1985) Back To The Future (Heaven is one step away)
– (1987) Cehennem Silahı
– (1988) Homeboy
– (1989) Cehennem Silahı 2
– (1991) Rush
– (1992) Cehennem Silahı 3
– (1996) Phenomenon


Leave a Comment

Loading...