Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Ayna Kimdir?

ayna

 

Ayna, Erhan Güleryüz ve Cemil Özeren tarafından 1996 yılında kurulmuş bir Türk Rock müzik grubudur.

Ayna Grubu, Erol Kӧse’nin prodüktӧrlüğünde 1996 senesinde ilk albümünü piyasaya sürmüştür. Gittiğin Yağmurla Gel ile başlayan bu yolculuk 2002 senesinde Bostancı Durağı albümünden sonra son bulmuş ve Ayna Erol Kӧse ile yollarını ayırmıştır. Bunun ardından 2004 senesinde Denizden Geliyoruz albümünü, Rüzgar Yapım bünyesinde çıkarmış ve bu güne kadar kendi yollarında devam etmişlerdir. Büyük başarılara imza atmalarına rağmen, Ayna Grubu popüler kültüre teslim olmadığı için başarıları gӧzardı edilmiştir. Ayna Grubu kendilerini bir albüm grubu olarak değil, konser grubu olarak tanımlamaktadırlar. Aynı zamanda, kuruldukları günden bu yana grubun kayda değer üyelerinden Cemil Özeren dahil olmak üzere, özel hayatlarındaki dostluğun kalıcı olması şartıyla birçok üye değiştirmiş ve 20′yi aşkın farklı müzisyenle çalışmışlardır.

Ayna Grubu, TRT-Müzik kanalında yayınlanan ‘Aynadan Yansıyanlar’ programını yapmaktadır. Kurulduğu günden bu yana peşini hiç bırakmayan sadık bir dinleyici kitlesine sahiptir. Konserlerde gerek yeni, gerek yıllar ӧncesine ait parçaları meydanlara sӧyletmeyi başarmışlardır. Ayna grubunun eski üyesi olarak bilinen solist Cemil Özeren 20 Kasım 2012 günü bir süredir tedavisini gördüğü siroz hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bir gazete haberine göre, Ayna’nın değişmez üyesi Erhan Güleryüz, 2013 yazında çıkarmayı planladıkları albümde Cemil’in anısına bir şarkı bulunacağını söylemiştir.
Ödülleri

Ayna grubu 1997, 1999, 2000 ve 2001 yıllarında Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde ‘En İyi Grup’ ödülünü almıştır. 3 sene üstüste aldığı ӧdül ile Altın Kelebek ӧdülününde sahibi olmuş ve daha birçok dalda 100′den fazla ödül almış tek Türk grubudur.
Başarıları
Bu maddedeki bazı bilgilerin kaynağı belirtilmemiştir. Ayrıntılar için maddenin tartışma sayfasına bakabilirsiniz. Maddeye uygun biçimde kaynaklar ekleyerek Vikipedi’ye katkıda bulunabilirsiniz.

23 Nisan 1997 tarihinde TBMM bahçesinde 150.000 kişiye konser verdiler.
Türkiye’de ve hatta dünyada 2000′den fazla konser vererek Guinness rekorlar kitabına giren tek grup.
Türkiye’de albüm satışları 1 milyonu geçen tek grup (Gittiğin Yağmurla Gel: 1996,1997) (Dön Bak Ayna’ya: 1998)
151 konser vererek 7 ay içinde rekor kıran tek grup.
En son yapılan konserle AYNA 2.125 konser vererek rekora devam ediyor.
Bugüne kadar yapılan 8 albüm satışlarının toplamı 10 milyonu aşan tek grup.

Diskografi

(1996) Gittiğin Yağmurla Gel
(1997) Gittiğin Yağmurla Gel & Ceylan Remix
(1998) Dön Bak Ayna’ya
(1999) Şarkılar ve Türküler
(2000) Çayımın Şekeri
(2002) Bostancı Durağı
(2004) Denizden Geliyoruz
(2005) Buğu-su
(2006) Nefes
(2010) Asmalımescit
(2011) Mavi Şarkılar


Leave a Comment

Loading...