Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Atıf Yılmaz Kimdir

atif-yilmaz-batibeki

Mersin’de 9 Arlık 1926’da doğan Atıf Yılmaz sinemamızın en üretken yönetmenleri arasında başı çekiyor. Güzel Sanatlar Resim bölümünü bitiren, 1951 yılında yönetmenliğe adım atan ve aralıksız 54 yıldır sinema sektörüne hizmet eden usta yönetmen, 120’in üzerinde filme imza atmıştır. Yönetmenliğin yanısıra 50’nin üzerinde senaryo yazan, birçok filmin yapımcılığını üstlenen Yılmaz, uluslararası alanda en tantınan yönetmenlerimiz arasında yer alıyor. Bugüne kadar birçok ödüm alan Yılmaz, Antalya Film Festivali’nde en çok ödül kazanan yönetmen konumunda. “Ah Güzel İstanbul”, “Selvi Boylum, Al Yazmalım”, “Zulüm”, “Kibar Feyzo”, “Dolap Beygiri”, “Aaahhh Belinda”, “Berdel” gibi unutulmaz filmlere imza atan Yılmaz ilerleyen yaşına rağmen üretkenliğinden bir şey kaybetmiş görünmüyor.

Yapımcılığını Yaptığı Filmler

Dolandırıcılar Şahı 1960
Allah Cezanı Versin Osman Bey 1961
Seni Kaybedersem 1961
Cengiz Han’ın Hazineleri 1962
Yarın Bizimdir 1963
Azrailin Habercisi 1963
Toprağın Kanı 1966
Maden 1978
Minik Serçe 1978
Adak 1979
Talihli Amele 1980
Deli Kan 1981
Mine 1982
Göl 1982
Seni Seviyorum 1983
Bir Yudum Sevgi 1984
Asiye Nasıl Kurtulur 1986
İçimizden Biri: Yunus Emre(TV) 1989
Ölü Bir Deniz 1989
Safiyedir Kızın Adı 1991
Düş Gezginleri 1992
Mozaik 1992
Gece, Melek Ve Bizim Çocuklar 1993
Nihavend Mucize 1997
Eylül Fırtınası 1999
Sıdıka 2000
Şıh Senem 2003
Eğreti Gelin 2004

Filmografi

Mezarımı Taştan Oyun 1951
Kanlı Feryad 1951
İki Kafadar Deliler Pansiyonunda 1952
Aşk Izdırabtır 1953
Hıçkırık 1953
Şimal Yıldızı 1954
Dağları Bekleyen Kız 1955
İlk Ve Son 1955
Kadın Severse 1955
Beş Hasta Var 1956
Gelinin Muradı 1957
Bir Şoförün Gizli Defteri 1958
Yaşamak Hakkımdır 1958
Kumpanya 1958
Karacaoğlan’ın Kara Sevdası 1959
Bu Vatanın Çocukları 1959
Ala Geyik 1959
Dolandırıcılar Şahı 1960
Ölüm Perdesi 1960
Ayşecik Şeytan Çekici 1960
Suçlu 1960
Kızıl Vazo 1961
Allah Cezanı Versin Osman Bey 1961
Seni Kaybedersem 1961
Tatlı Bela 1961
Beş Kardeştiler 1962
Bir Gecelik Gelin 1962
Cengiz Han’ın Hazineleri 1962
Battı Balık 1962
Yarın Bizimdir 1963
İki Gemi Yanyana 1963
Azrailin Habercisi 1963
Keşanlı Ali Destanı 1964
Erkek Ali 1964
Kalbe Vuran Düşman 1964
Murat’ın Türküsü 1965
Sayılı Dakikalar 1965
Hep O Şarkı 1965
Taçsız Kral 1965
Ah Güzel İstanbul 1966
Ölüm Tarlası 1966
Pembe Kadın 1966
Sevgilim Bir Artistti 1966
Toprağın Kanı 1966
Kozanoğlu 1967
Harun Reşid’ın Gözdesi 1967
Balatlı Arif 1967
Yasemin’in Tatlı Aşkı 1968
Cemile 1968
Köroğlu 1968
Kızıl Vazo 1969
Kölen Olayım 1969
Menekşe Gözler 1969
Zeyno 1970
Kara Gözlüm 1970
Darıldın Mı Cicim Bana 1970
Aşktan da Üstün 1970
Ateş Parçası 1971
Güllü 1971
Unutulan Kadın 1971
Yedi Kocalı Hürmüz 1971
Battal Gazi Destanı 1971
Utanç 1972
Köle 1972
Zulüm 1972
Gelinlik Kızlar 1972
Günahsızlar 1972
Cemo 1972
Güllü Geliyor Güllü 1973
Mevlana 1973
Kambur 1973
Kuma 1974
Salako 1974
Zavallılar 1974
Çapkın Hırsız 1975
Deli Yusuf 1975
İşte Hayat 1975
Mağlup Edilemeyenler 1976
Hasip İle Nasip 1976
Baş Belası 1976
Tuzak 1976
Yangın 1977
Selvi Boylum, Al Yazmalım 1977
Acı Hatıralar 1977
Güllüşah İle İbo 1977
Seyahatname 1977
Baskın 1977
Köşeyi Dönen Adam 1978
Kibar Feyzo 1978
Minik Serçe 1978
N’Olacak Şimdi 1979
Adak 1979
Talihli Amele 1980
Deli Kan 1981
Dolap Beygiri 1982
Mine 1982
Seni Seviyorum 1983
Şekerpare 1983
Dağınık Yatak 1984
Bir Yudum Sevgi 1984
Dul Bir Kadın 1985
Adı Vasfiye 1985
Değirmen 1986
Aaahhh Belinda 1986
Asiye Nasıl Kurtulur 1986
Hayallerim, Aşkım Ve Sen 1987
Kadının Adı Yok 1987
Arkadaşım Şeytan 1988
Ölü Bir Deniz 1989
Berdel 1990
Bekle Dedim Gölgeye 1990
Safiyedir Kızın Adı 1991
Düş Gezginleri 1992
Tatlı Betüş 1993
Gece, Melek Ve Bizim Çocuklar 1993
Yer Çekimli Aşklar 1995
Nihavend Mucize 1997
Eylül Fırtınası 1999
Eğreti Gelin 2004
Üç Kadın 2005

Ödülleri

23. Antalya Film Şenliği, 1986, Aaahhh Belinda, En İyi Yönetmen
Gazeteciler Cemiyeti Türk Film Festivali, 1959, Bu Vatanın Çocukları, En Başarılı Rejisör
13. Antalya Film Şenliği, 1976, Deli Yusuf, En İyi Yönetmen
21. Antalya Film Şenliği, 1984, Bir Yudum Sevgi, En İyi Yönetmen
9. Antalya Film Şenliği, 1972, Zulüm, En İyi Yönetmen
15. Antalya Film Şenliği, 1978, Selvi Boylum, Al Yazmalım, En İyi Yönetmen
24. Antalya Film Şenliği, 1987, Hayallerim, Aşkım Ve Sen, En İyi 3. Film
33. Antalya Film Şenliği, 1996, Hayallerim, Aşkım Ve Sen, Yaşam Boyu Onur Ödülü
10. İstanbul Film Festivali, 1991, Hayallerim, Aşkım Ve Sen, Onur Ödülü
Valencia Film Festivali, 1991, Berdel, En İyi Film
6. Adana Altın Koza Film Şenliği, 1992, Berdel, En İyi 2. Film


Leave a Comment

Loading...