Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Altan Erkekli Kimdir

altan-erkekli

Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusudur.

Eğitimi ve profesyonelliğe geçişi
Lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi’nde aldı. Lise döneminde tiyatroyla ilgilenmeye başlayan Erkekli, karşılaştığı zorluklar sebebiyle tiyatrodan vazgeçip inşaat mühendisi olmaya karar verdi. Ancak lisedeki İngilizce hocasının ısrarıyla bu kararını değiştirerek 1975 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’ne girdi.

Eğitimi sırasında, fakülte öğrencileri tarafından hazırlanan “Kopermikli Yüzbaşı” oyununda, başrol oyuncusunun gösterime gelememesi sebebiyle başrolde sahneye çıktı. Oyunun galasının ardından yanına yaklaşan Rutkay Aziz’in “AST gemisine hoş geldin” sözleriyle profesyonel oyunculuğa başlamış oldu.

Kariyeri
Mezun olduktan sonra, DTCF Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı ve AST’ta oyunculuğa devam etti. 1985 – 1989 yılları arasında Devlet Tiyatroları’nın Çocuk ve Gençlik Tiyatroları bölümünde çalışan Erkekli, 1989 yılında yeniden AST’a döndü.

BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) Oyuncuları arasına AST’daki görevine veda ederek katılan Erkekli, “Bir Demet Tiyatro” adlı dizide de rol aldı. “Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü” adlı tiyatro oyununda, vefat eden Gürdal Tosun’un rollerini üstlenen sanatçı, “Vizontele” adlı sinema filminde de Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ’la başrolü paylaştı.

2009 Yerel seçimleri’nde, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Beşiktaş Belediye meclisi üyeliğine seçildi.

Ayrıca, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde, diksiyon, spikerlik, sunuculuk, seslendirme ve oyunculuk alanlarında eğitim vermektedir. 35 Buçuk Akademisi’nde, diksiyon,seslendirme ve oyunculuk alanında gençlerin yetişmesine destek olmaktadır.

Sahip olduğu ödüller
1982 ve 1996 yıllarında Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
1996-1997 sezonunda oynadığı “İnadına Yaşamak” ile Altan Erbulak ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ödüllerini aldı.

Rol aldığı tiyatro oyunları
Bana Bir Şeyhler Oluyor : (Yılmaz Erdoğan)
İnadına Yaşamak
Kardeş Sofrası
Pazar Keyfi : (G. Mitchelle)
Bir Halk Düşmanı : (Henrik İbsen)
Ay,Carmela! : (Jose Sanches Sinisterra)
403.Kilometre : (İsmet Kküntay)
Sakıncalı Piyade : (Ugur Mumcu)
Yer Demir Gök Bakır : (Yaşar Kemal)
Salpa : (Yılmaz Güney)
Yolcu : (Nazım Hikmet)
Ayak Takımı Aarasında : (Maksim Gorki)
Mefisto :(Klaus Mann)
Yusuf ile Menofis : (Nazım Hikmet)
Nafile Dünya : (Oktay Arayıcı)
Bir Ceza Avukatının Anıları : (Faruk Eren)
Bir Şehnaz Oyun : (Turgut Özakman)
Misafir : (Bilgesu Erenus)
Taziye : (Murathan Mungan)
Galile’nin Yaşamı : (Bertolt Brecht)
Yaz Misafirleri : (Maksim Gorki)
Küçük Adam N’oldu Sana : (Hans Fallada)
Sihirli Giysi : (Andersan)
Rumuz Goncagül : (Oktay Arayıcı)
Sınırda-Duvar : (Muzaffer İzgü)
Kafatası : (Nazım Hikmet)
Ferhat İle Şirin : (Nazım Hikmet)
Oyun Nasıl Oynanmalı : (Vasıf Öngören)
Tak-Tik : (Bertolt Brecht)
Sakıncalı Piyade : (Ugur Mumcu)
Zengin Mutfağı : (Vasıf Öngören)
Komün Günleri : (Bertolt Brecht)
İşçi (oyun) : (Ömer Polat)

Filmografisi
2011 Aşk Tesadüfleri Sever
2009 Güneşi Gördüm
2005-2007 Beyaz Gelincik (TV) – Halil Aslanbaş
2006 Cenneti Beklerken – Çoban
2006 Unutulmayanlar – Aziz
2006 Eve Dönüş – Hoca
2006 Sınav (film) – Almancı Sedat
2005 Organize İşler – Yusuf Ziya Ocak
2005 Anlat İstanbul – Hilmi
2004 Vizontele Tuuba – Nazmi Doğan
2004 Hızlı Adımlar – Lütfü
2003 Bir İstanbul Masalı (TV) – Cemal Kozan
2003 Havada Bulut (TV)
2001 Vizontele – Nazmi Doğan
2001-2002, 2006-2007 Bir Demet Tiyatro (TV)
2000 Merdiven
1996 80. Adım
1994 Kurtuluş (TV) – Yakup Kadri Bey
1993 Mavi Sürgün
1991 Deniz Gurbetçileri
1989 Can Şenliği
1982 Dolap Beygiri
2004 Vizontele Tuuba
2005 Organize İşler


Leave a Comment

Loading...